Mitchell Offermans uit Hoensbroek zijn vijfde restaurant
Mitchell Offermans uit Hoensbroek zijn vijfde restaurant
Ondanks een faillissementsgolf start Mitchell Offermans uit Hoensbroek zijn vijfde restaurant: ‘Ik heb elf jaar ervaring en ben niet meer zo angstig’
Mitchell Offermans en Tom Kouwenberg hebben De Blauwe Dame bij Kasteel Hoensbroek gekocht: „Een droom die uitkomt.” © Bas Quaedvlieg
De consument gaat komend jaar weer vaker naar de horeca. Tegelijkertijd verwachten onderzoekers van ING Research ook meer faillissementen. Toch start de Limburgse horecaondernemer Mitchell Offermans met compagnon Tom Kouwenberg binnenkort zijn vijfde zaak. „De gasten komen echt niet vanzelf.”
De 32-jarige Mitchell Offermans durfde het aan om samen met zijn compagnon Tom Kouwenberg restaurant De Blauwe Dame bij Kasteel Hoensbroek te kopen. De menu’s worden nu uitgewerkt, dertig vrienden en bekenden zijn al komen proefeten en het plan is om begin februari te openen. Als „jongens van Hoensbroek” is dit een droom die uitkomt en een kans die zij moeten grijpen want „een tweede komt er voorlopig niet”.
Failliet
Maar Offermans, die De Blauwe Dame met zijn compagnon Tom Kouwenberg gaat runnen, heeft ook het nieuwste onderzoek van ING Research over de vooruitzichten in de horeca gelezen. Daarin staat dat er voor 2025 meer faillissementen in deze sector worden verwacht, terwijl de afgelopen jaren ook al flink wat zaken het niet gered hebben. Vorig jaar gingen in de eerste elf maanden 351 horecabedrijven failliet, bijna honderd meer dan in diezelfde periode in 2023. Belangrijkste oorzaken zijn hogere personeels- en inkoopkosten en een coronaschuld die afbetaald moet worden. Komend jaar zal ook de relatief hoge inflatie een rol spelen, verwacht ING Research.
Dat stemt Offermans niet somber. Sterker nog, de ervaringen met zijn vier andere restaurants zorgen er juist voor dat hij gelooft in een nieuwe goede toekomst van De Blauwe Dame. „Het wordt fine dining waarbij we inzetten op het hogere segment, maar het wel betaalbaar houden. Voor ruim honderd euro krijgt de gast een compleet diner, inclusief wijn en koffie met friandises na.”
De horeca staat voor heel wat uitdagingen, erkent deze Limburgse ondernemer. „Maar tijdens corona hebben we laten zien hoe flexibel we zijn. We kookten afhaalmaaltijden en zijn met een foodtruck op pad gegaan. Natuurlijk is er een beetje lef voor nodig om nu een zaak te beginnen. En spannend is het ook. Maar ik heb inmiddels elf jaar ervaring in de horeca en ben niet meer zo angstig. Wat ook helpt, is dat de vorige eigenaren van De Blauwe Dame een goede naam hadden. Ze hebben al flink wat opgebouwd”, legt Offermans uit. „Daarbij komt dat Kasteel Hoensbroek jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers trekt. Het zou mooi zijn als 5 procent daarvan straks bij ons komt lunchen of dineren.”
Personeel
ING Research heeft ook beter nieuws. In 2024 maakten de meeste consumenten nog een pas op de plaats als het gaat om horecabezoek. De verwachting is dat we in het nieuwe jaar met z’n allen, dankzij de verbeterde koopkracht, weer wat meer gaan uitgeven in de horeca. Al zal dat volgens de onderzoekers nog altijd niet heel uitbundig zijn. ING verwacht een volumegroei van 3 procent, in 2024 was die nog 1 procent. De prijzen zullen naar verwachting dit jaar met zo’n 5 procent stijgen.
Restaurant De Blauwe Dame bij Kasteel Hoensbroek. © Bas Quaedvlieg
De grootste uitdaging in de horeca is al jaren het vinden van personeel. Mitchell Offermans weet er alles van. Hij was dan ook heel blij toen het lukte om Christaan Köster als chef de cuisine binnen te halen. Deze kok werkte jaren lang bij Kasteel Terworm. „Hij kan wat wij willen.” Voor de bediening en in de keuken krijgt Offermans voorlopig hulp van het personeel uit de andere zaken. „Maar ook wij kunnen nog enthousiaste mensen gebruiken, ook als ze geen horeca-ervaring hebben.’’
Hoe zorg je ervoor dat je restaurant vol zit, dat je een mooie omzet draait en een faillissement niet aan de orde is? „Probeer je te onderscheiden en zorg voor beleving”, luidt het advies van Offermans. Zelf heeft hij met zijn compagnon verschillende restaurants waar mensen met een beperking werken, o.a. een zaak waar je alleen voor high tea terechtkunt en een restaurant in het Parkstad Limburg Stadion waar de spelers van Roda JC ook ontbijten en lunchen.
Daarnaast hebben de horecamannen voor hun zaken een eigen chardonnay en een cremant (mousserende wijn) laten maken. En met eigen bier, gebrouwen op Rolduc, koffie en koekjes proberen zij het verschil te maken. „De grootste fout die je als ondernemer kunt maken is denken dat de mensen vanzelf wel komen.”