m
|

Over ons

Left Parallax Background Element
De Blauwe Dame van Kasteel Hoensbroek

De naam De Blauwe Dame is geïnspireerd op een voormalig bewoonster van Kasteel Hoensbroek Anna Catharina Sophia rijksgravin von Schönborn. In de groene kamer van Kasteel Hoensbroek hangt een portret van haar, gekleed in een prachtige blauwe jurk.

Anna Catharina Sophia trouwde in 1720 met markies Frans Arnold. Anna Sophia kreeg 24 kinderen, waarvan de jongste twee kort na hun geboorte stierven. De overlevering zegt dat ze voor de twee geen begrafenis konden verzorgen en dat de kindjes ergens in een muur van Kasteel Hoensbroek werden ingemetseld.

Anna Sophia stierf aan een gebroken hart…. Als het dondert, bliksemt en stormt rond het kasteel, is de geest van Sophia soms nog te zien. Als een blauwe schim doolt ze door kamers en kelders.

Over Jose en Richard

Met een rijke ervaring als chefkok en een grote liefde voor de gastvrijheidsbranche staan Richard Timmermans en José Giesen aan het roer van De Blauwe Dame. Een gezamenlijke droom die uitkomt. “De Blauwe Dame is precies zoals wij zelf een avondje uit willen ervaren”, zeggen José en Richard.

“De Blauwe Dame is precies zoals wij zelf een avondje uit willen ervaren”

José en Richard

Right Parallax Background Element
Right Parallax Background Element
Aandacht

“In een sfeervolle ambiance, met heerlijke, eerlijke gerechten, een smaakvol glas wijn en een fijne ontvangst en bediening. Laten we het samenvatten in ‘aandacht’. Aandacht voor eten en drinken, voor de omgeving en bovenal: voor de gast. Een plek waar de gast nog echt gast mag zijn.” José: “En dat in Kasteel Hoensbroek, voor mij een bijzondere plek. Als meisje van Hoensbroek hóórt het kasteel bij mij. En, een leuk detail, mijn eerste baantje was bij het restaurant dat destijds in het kasteel gevestigd was. Kasteel Hoensbroek heeft voor mij iets magisch. Dus toen zich de kans voordeed ons restaurant hier te starten, hoefden we geen seconde te twijfelen.”

Gastvrijheid en ondernemerschap

José groeide op in de slagerij van haar ouders. Later werkte zij mee aan het uitbouwen van de zaak tot regionaal leverancier en producent van vlees en vleeswaren voor de institutionele markt. José: “Horeca en gastvrijheid zitten in mijn genen. Enkele jaren geleden verkocht ik de zaak, maar het ondernemerschap bleef kriebelen. Bovendien vind ik het heerlijk om mensen in de watten te leggen. In De Blauwe Dame komen alle facetten bij elkaar.”

Puur

Waar José zich ontfermt over de gasten, staat Richard achter de pannen. Met zijn ervaring in zowel sterrenrestaurants in binnen- en buitenland als bij brasseries, heeft Richard een duidelijk beeld van ‘zijn’ menukaart: “Puur, puurder, puurst. Dat is mijn stijl. Eerlijke gerechten, voor iedereen toegankelijk, maar met vakmanschap bereid. Daar houd ik van. Brood en ijs bijvoorbeeld maak ik ook zelf. Niets zo lekker als ambachtelijk bereid eten. Liflafjes zijn niet aan mij besteed.”

Diner voor twee of een feestelijke of zakelijke bijeenkomst met een groep? De Blauwe Dame maakt er een geweldige dag en avond van.